Menu

Kene Isırması Bulaştıktan Sonraki Süreç Nasıl Olur

Kene Isırması Bulaştıktan Sonraki Süreç Nasıl Olur

Keneler temas ettiği anda yapışırlar.Sivrisineğe kiyasla damardan kan emmezler.Makas seklindeki ağızları ile deriyi açarlar ve delme organı ile cilt dokusuna çukur acarlar.Kene Isırması Bulaştıktan Sonraki Süreç Nasıl Olur 

Kenenin ısırması acıtmaz, genelde kurban ısırıldığını bile farketmez çünkü kene ısırdığı anda bir tür uyuşturucu sıvı salgılar,açtigi çukur hemen kan ile dolar ve açtığı bu çukurdan sürekli kan çekerek beslenir.Sindirimi esnasinda gereksiz sıvıları cilde atar bu durum emme sürecinde sürekli tekrarlanır. 


Böylelikle sindirim esnasında kenenin bagirsaginda bulunan tüm virüs ve bakteriler kurbana geçer. 

İlk kene ısırığından itibaren yaklaşık 2 ile 12 gün arasında değişen bir enkübasyon süresi vardır. Hastane kaynaklı enfeksiyonlarda ise enkübasyon süresi 3 ile 10 gün arasında değişir.

Enkübasyon süresinin ardından grip benzeri durumlar görülmeye başlar. Bunlar yaklaşık bir hafta sonra dinebilir.Bununla birlikte hemoraj belirtileri rahatsızlığın ilk 3-5 gününde görülmeye başlar,öncelikle duygu durumda dalgalanma,ajitasyon,zihinsel karmaşa ve boğaz peteşileri.

Daha sonra burun kanaması, kanlı idrar ve kusma görülür. Karaciğer şişer ve ağrır. Semptomların ilk ortaya çıkışından 9-10 gün sonra hastalar iyileşme belirtileri gösterir, fakat %30'u rahatsızlığın 2. haftasında ölür.Dokunması halinde bile doktora gidilmelidir.

Keneden Korunma Yolları

Kenelerin aktif olduğu dönemlerde örneğin;bulaşmanın en çok rastlandığı kene türü olan Hyalomma cinsinin aktif olduğu Nisan ve Ekim aylarında, kenelerin bulunduğu ortamdan halkın kaçınması; kenelerin büyük sayılarda bulunabileceği ortamlarda çalışan kişilerin muayene edilmesi faydalı önlemlerdendir.

Bu tür yerlere gidildiğinde mümkünse çizme giyilmelidir. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı, bir cımbızla, kenenin vücuda yapıştığı kısmından tutulup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.

Kene Isırması Bulaştıktan Sonraki Süreç Nasıl Olur

Vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Bu uygulamalar, kenelerin kusmasına sebep olabileceğinden, kusmuktaki virüsler, kenenin kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girebilirler.

Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler,repellent olarak bilinen böceksavar ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler. Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.

kene ısırığı, kene nasıl çıkarılır, kene nedir, kene sokması, kırım kongo kanamalı ateş, sağlık önerileri, zehirli kene, zehirli kene çeşitleri,

Hastaların kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınılmalıdır. Eğer bir temas olmuşsa, temas etmiş kişi dikkatlice gözlenmeli ve belirtiler görülürse mutlaka gerekli müdahalenin yapılmasını sağlamak önemlidir.


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Kene Isırması Bulaştıktan Sonraki Süreç Nasıl Olur "

Önerilen Yazı
×