Menu

Kenelerin En Çok Görüldüğü Yerler

Kenelerin En Çok Görüldüğü Yerler

Havaların aşırı ısınmasıyla piknikçilerin korkulu rüyası olan kenelerde tehlike saçmaya devam ediyor.Aşağıdaki yazımızda Kenelerin En Çok Görüldüğü Yerler hakkında bilgilendirme yapacağız.

Yaklaşık 35000 türü bulunan kenelerin çoğunun boyu 1 mm’den de küçük olduğu için, öbür böceklerin sığamayacağı yerlerde de rahatlıkla yaşayan keneler genellikle karada yaşarlarsa da, su altında yaşayan türleri de vardır.
Kene türlerinin çoğu insana,hayvanlara ve bazı bitkilere zarar verebilen böceklerdir. 

Dişiler ile erkekler arasında görünüş açısından büyük bir fark olmamakla birlikte, dişiler biraz daha iridir. 

Yaşama biçimleri birbirinden çok farklıdır olan kenelerin bazıları yeşil bitkileri yer, bazıları meyvelere zarar verir, bazılarının larvaları insan dahil bazı hayvanlarda yaşar ve uyuz gibi çeşitli hastalıkları yayarlar.

Kenelerin En Çok Görüldüğü Yerlerde Kene Çeşitleri 

Türlerin çoğu, bir besin kaynağından öbürüne gitmek için, böceklerden ya da kuşlardan yararlanırlar.

Hayvanlarda yaşayan türleri,hayvanların üstünde sürekli kalmaz, yalnızca karınlarını doyuracakları zaman kadar kalırlar,çengel biçimindeki ağızlarıyla deriyi delerek kan emer, bir yandan da kanın pıhtılaşmasını önleyen bir madde salgılarlar. 

Kanı emdikçe şişerler,sonunda kanla dolu, oval bir kesecik görünümü alırlar,yeterince beslendikten sonra, yere düşüp, bir süre dinlenir ve kabuk değiştirirler. 

Yeniden beslenme gereksinimini, bazen bir yıl ya da bir yıla yakın bir süre sonra duyar, o zaman yeniden kan emecek bir canlı bulmak için bitkilere tırmanıp beklemeye başlarlar. 

Çiftleşme sırasında erkekler, sperma keselerini ağızlarına alarak dişilere aktarırlar. 

Çiftleşme,kanını emdikleri canlının üstünde gerçekleşir. Dişiler,beslenme süreleri bitip yere düştükten sonra yumurta yığınlarını yere dökerler.Yumurtadan yeni çıkan 6 bacaklı kurtçuklar, 8 bacaklı yetişkin kene evresine geçmeden önce iki kez kan emer,her kan emişte bir başka hayvana yapışırlar. 

Kenelerin En Çok Görüldüğü Yerler

Keneler Nerelerde Görülür Kenelerin yaşadığı yerler genellikle uzun çaliliklarda, ormanlarda, dere kenarlarindaki otlarda, ormandaki odun kalintilari arasinda yasarlar.Ayrica hayvanlarin barindigi yerlerde bulunurlar. 

Yagmurlardan sonra daha çok ortaya çikarlar.Yaprak üzerinde durup kurbanlarinin yanlarindan geçmesini beklerler temas ettigi anda yapışırlar. 

Keneler,otlaklarda,çalılıklarda,hayvan alanlarında ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şeklindeki böceklerdir.8 bacaklı ve uçamayan hayvanlardır. 

Hayvanların ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve böylece hastalıkları insanlara bulaştırırlar.Ülkemiz kenelere yaşam alanı olarak,coğrafi açıdan son derece uygun bir yapıya sahiptir. 

Kenenin sevdigi vücud bölümleri vücudun sicak yerlerini seçerler: ense ve kulak arkalari,saç dipleri,eklem yerleri,karin ve kasik bölgesidir.Türlerine göre farklılık göstermekle beraber keneler,yaban hayvanlarından,evcil memeli hayvanlara ve kuşlara kadar,geniş bir yaşama alanına sahiptir.

Henüz ergin olmamış ve Hylomma soyuna ait keneler, omurgalılardan kan emerken virüsleri alıp,gelişme evlerinde aldıkları kanı muhafaza eder,ergin kene haline geldiğinde hayvanlardan ve insanlardan kan emerken, daha önce aldığı virüsleri de onlara bulaştırır.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Kenelerin En Çok Görüldüğü Yerler "

Önerilen Yazı
×