Menu

ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ

Çocukların anne ve baba için en zor dönemi 0-3 yaş dönemidir.Bu dönemde yeme problemler,uyku sorunları ve tuvalet eğitimi oldukça meşakatli ve zordur.

Bu üç temada anne tutularının çocuk üzerindeki temel alışkanlıkları ve hatta kişiliği üzerinde etkilidir.Bu üç madde içinde en önemlisi çocuklarda tuvalet eğitimidir.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Yapılan birçok araştırma tuvalet eğitimi sırasında baskıcı,zorlayıcı,kısıtlayıcı davaranan annelerin çocuklarının ergenlik dönemine isyankar,hırçın olduğunu göstermektedir.

Çocuklarda tuvalet eğitimi verilirken çocuk için daha rahat  bir ortam sağlanmasına dikkat edilmelidir. Tuvalet eğitimine ne zaman başlayacağınız çok önemlidir. Bununla birlikte en uygun zamanlar 24-30 ay arasıdır.

Çocuğun zihinsel gelişimi normal ise bir ila 5 ay süre içinde tuvalet eğitimi verilebilir,18 ay öncesi ile 36 ay sonrası başlanılan tuvalet eğitimi çocuklarak fiziksel ve zihinsel sorunlara neden olur.

Klinik kabızlık,idrarını tutma,gece altını ıslatma, duygusal sorunlar ortaya çıkabilir.

Anne ve çocuğun kendini hazır hisettiği bir dönemde tuvalet eğitimine başlanmalıdır. Artık büyüdün bezlere ihtiyacın kalmadı diyerek ihtiyacın nasıl giderileceği çocuğa anlatılmalıdır.  

Çocukları tuvalet eğitimine motive etmek için satılan sevimli klozetlerden alınarak çocuk duruma motive edilmelidir.

Bez bir daha bağlanmamak üzere çıkarılmalıdır. Aksi taktirde öğrenme süreci uzar. Kaslarını tuttuğunda ve bıraktığında neler olduğunu anlayabilmesi için kirlenmelidir.  

Çocuğun 2-3 saate bir klozete  5 dakika oturması sağlanır. Çocuk beklerken yanında beklenmelidir. Bu çocuğun yeni durumuna alışmasını kolaylaştırır.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi


İlk haftada çocuğun sık sık altına kaçırması normaldir.Öğrenme sürecini hızlandırmak için annenin aceleci ,baskıcı, korkutucu davranmaması gerekmektedir. 

Bu durum anne ve çocuk arasındaki iletişimi zedeleyeceği gibi çocuğun kişilik gelişiminde etkiler. Annenin anlayışlı ve sabırlı olması gerekmektedir. 

Gündüz ve gece tuvalet eğitimi aynı anda verilmelidir.Bu şekilde çocuk tuvalet eğitimi alışkanlığını kazanır.

Tuvalet alışkanlığını kazanan bir çocuğun belli bir süre sonra yeniden altını ıslatması genellikle psikolojik etkenlerdir.

Çocukların tuvalet eğitiminde en önemli olan kaygı,korku,kıskanlıçlık gibi yaşantılar alt ıslatmaya neden olabilmektedir.Tıbbı bir neden söz konusu değil ise,ebebeylerin çocuk için profesyonel  yardım alması gerekmektedir.   


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ "

Önerilen Yazı
×