Menu

Çocukları İshalden Koruma

Çocuklarda sıklıkla görülen ishali ebeveyinlerin dikkat edeceği iyi bir beslenme proğramı ve hijiyenle engellenebilir.

Çocuklarda görülen ishalde vücuttaki su kaybının yetişkinlere göre çok hızlı olduğu için,çocuklarda ishal enfeksiyonuna bağlı ölüm oranları oldukça yüksektir.

Çocukları İshalden Koruma
Okul çağındaki çocukların beslenme çantalarında eksik edilmemesi gereken yoğurt ve kefiri bol bol tüketmeleri sağlanmalıdır.

Gelişmekte olan ülkelerde çocuklarda yılda 1,5 milyar ishal atağı görülür ve malesef bunlardan 4 milyonu ölümle sonuçlanır.

Enfeksiyon ishalin en önemli nedenidir ayrıca besinsel etkenlerde ishalin nedenlerinin başında gelir.

İshal ençok okul çocuklarında görülen bir enfeksiyondur ve çok bulaşıcıdır.Mikrobik olanlar hem dışkı hemde solunum yolu ile bulaşır. 

Bakteriyel olanlar ise dışkı yoluyla,tuvalet sonrası temizlik iyi yapılmazsa el yolu ile bulaşır.Ayrıca sudan bulaşan ishal türleride vardır.

Okullarda ishal salgınını önlemek için viral ishali olanları eve göndermek,diğerlerini ise genel hijiyen kontrollerine uymak gerekir.

Çocuklarda İshal Tedavisi Nasıl Olmlıdır

İshalde kullanılacak en önemli tedavi yoğurt ve kefir tüketimini artırmak ve muz,şeftali,yağsız pilav-makarna,patetes tüketimini artırmaktır.İshalde çocuğun durumu çok önemlidr,çocuğun durumuna göre tedavi uygulamak gerekir.

Çocuktaki ishal Bakteriyel bir enfeksiyon ise antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

Viral ise destek tedavisi yeterli olacaktır.Eğer vucutta su ve tuz kaybı varsa ve kusuyorsa hastanede damardan sıvı verilmelidir.

Yok eğer vucutta su ve tuz kaybı var fakat ağızdan besin alımı iyi ise evde 1 litre kaynatılmış soğutulmuş suyun içerisine 1çorba kaşığı şeker,1çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı karbonat konularak hazırlanan karışım çocuğa içirilmelidir.

Çocuğun Normal Dışkısı Nasıl Olmalı

Çocuklarda normal dışkının sıklığı ve kıvamı,çocuğunuzun yaşına göre değişiklik gösterir.Küçük yaştaki bebeklerin günde 4-10 kez cıvık-yumuşak kıvamlı dışkılaması normaldir (anne sütü alan bebekler, mama ile beslenenlere göre daha sık dışkılayabilir). 

İlk 3 ayda, bazı bebekler günde 2 veya daha fazla dışkılarken, diğerleri haftada bir yumuşak kıvamlı dışkılar. İki yaşına geldiğinde çoğu çocuğun günde en az bir kez yumuşak fakat katı kıvamlı dışkılaması olmaktadır. 

Daha büyük çocuklarda ise bağırsak alışkanlığı her çocuğa göre farklı olabilir; bazıları her yemek sonrası, bazıları ise günaşırı tuvalete gidebilir. Dışkının kıvamı ve rengi de yaşa göre değişiklik göstermektedir. Özellikle anne sütü alan küçük bebeklerin dışkısı sarı, yeşil veya kahverengi olabilir, tanecikler içerebilir.

Çocuğumun İshal Olduğunu Nasıl Anlarım

İshal, çocuğunuzun cıvık veya sulu dışkılaması, veya her zamankinden daha sık dışkılaması olarak tanımlanır. Bebeklerde normal dışkılama sıklığının iki katına çıkması, daha büyük çocuklarda ise üç veya daha fazla sulu dışkılama olarak tanımlanır. 

Tüm çocukların dışkı kıvamı ve rengi beslenme ile ilişkili olmakla birlikte, sulu ve sümüksü dışkılara dikkat edilmeli, kan içeren veya siyah- katran rengi dışkılamalarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Çocukları İshalden Koruma

İshalde Hangi Durumda Doktora Gidilmelidir

İshal her yaş gurubundaki çocuklarda farklılık göstermektedir.Eğer ağaşıda sayacağım madelerden bir kaçı çocukta görülürse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
  • Kusma görülürse
  • Günde 6’dan fazla sulu dışkı varsa
  • Ağızdan besleme çok az ise
  • Halsizlik ve başdönmesi gibi belirtiler varsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Çocukları İshalden Koruma "

Önerilen Yazı
×