Menu

Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri

Birçok kadın, hamileliği önlemenin güvenli ve etkili bir yolu olduğu için doğum kontrol hapı alır. Ancak birçok kadın doğum kontrol haplarının bazı olumsuz yan etkilere de neden olabileceğinin farkında değildir. Hapı almak sizin için hala iyi bir seçenekse, olumsuz yan etkileri en aza indirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Örneğin, farklı doğum kontrol hapları türleri arasında geçiş yapmak iyi bir fikirdir. Ayrıca sağlıklı yiyecekleri diyetinize dahil etmeye çalışmalısınız. Yine de bu adımlar her zaman yeterli olmayabilir. Şiddetli olumsuz yan etkiler yaşıyorsanız, başka bir doğum kontrol yöntemine geçme konusunda doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Doğum kontrol hapları, hamileliği önlemek, adet döngüsünü düzenlemek veya anormal hormon üretimini bastırmak gibi çeşitli farklı şeyler elde etmek için kullanılır. Aşağıda doğum kontrol haplarının ne olduğunu, yaygın yan etkileri ve nasıl kullanıldığını açıklayan üç bölümümüz var.

Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri

Doğum kontrol hapları en yaygın ve etkili doğum kontrol yöntemidir. Vücudun zaten hamile olduğunu düşünmesini sağlamak için tasarlanmış yapay hormonlardan oluşurlar. Hormonlar, adet döngüsünün ortasında bir dişinin yumurtasını serbest bırakma süreci olan yumurtlamayı önler. Yumurtlamayı durdurmak hamileliğin oluşmasını engeller. Hap, hamileliği önlemenin en etkili yollarından biri olsa da, bazı kadınlarda her zaman işe yaramayan yan etkileri de vardır. Piyasada birçok farklı doğum kontrol hapı türü vardır, bu nedenle sizin için en uygun olanı bulacağınızdan emin olabilirsiniz!

Doğum kontrol hapları hem progesteron hem de östrojen içerebildiği gibi sadece progesteron içeren haplar da bulunmaktadır. Yani bütün doğum kontrol haplarında mutlaka hormon katkısı bulunmaktadır.

Bu sebeple bitkisel olduğu söylenen ilaçların genellikle hamile kalma üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

Doğum kontrol hapları nasıl alınır

Eğer doğum kontrol haplarından o ay için maksimum korunma isteniyorsa adetin ilk günü alınması yerinde olacaktır. Bununla birlikte hapı adet döneminin ilk 5 gününde almanız da mümkündür. Bu haplar bir ayda 21 gün boyunca düzenli ve kesintisiz bir şekilde alınır. Hatta hapların aynı saatte alınması koruyuculuğunu artıracaktır. 21 gün düzenli kullandıktan sonra 7 günlük bir ara verilir. Bu süreç adet olmamanız için yeterlidir. İlaç alınmadığı takdirde kişi tekrar doğurganlık özelliği kazanır.

Doğum kontrol haplarının etkisi:

Bu haplar hipoáz bezinde FSH salınımı azaltarak hamile kalınmasını engeller. Sperm haplar alındıktan sonra rahim içinde istediği gibi dolaşmaz hatta rahim içine girilmesi engellenmektedir. Bu haplar alınmadan önce mutlaka doktora başvurup gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Çünkü sanılanın aksine doğum kontrol yöntemi her kadına uygun olmayabilmektedir. Özellikle sigara kullanan ve 35 yaşın üzerinde olan kadınlar risk grubu içindedirler.

Hapların yan etkileri:

- Bulantı ve kusma
- Nadir görülen baş ağrıları
- Memelerin hassaslaşması ve büyümesi
- İki adet arasında lekelenmenin görülmesi
- Safra kesesinde taş oluşumu
- Ruhsal sıkıntılar ve depresyon
- Az da olsa kilo artışı
- Adet görmede problemler
- Damarlarda tıkanıklık

Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri

Bütün bunların yanı sıra doğum kontrol haplarının daha ciddi yan etkileri de olabilmektedir. Bu etkiler görüldüğünde vakit geçirmeden doktora başvurmalısınız:

- Görmede bozulmalar; hiç görememe veya çift görme
- Çok şiddetli baş ağrıları ve baş dönmesi Vücutta belirli bölümlerde ortaya çıkan uyuşma
- Nefes alıp vermede zorluklar
- Konuşmanın bozulması
- Adet görememe veya adet döneminde aşırı kanama
- Memede kitlenin fark edilmesi
- Göğüslerden süt benzeri sıvının gelmesi

Doğum kontrol hapları en etkili yöntemlerden birisi olmakla birlikte mutlaka dikkatli kullanılmalı ve bu konu hakkında doktordan da bilgi alınmalıdır. Doğum kontrol haplarına başladığınızda, olası tüm etkileri bilmelisiniz. En yaygın yan etkilerden biri kilo alımıdır! Ama bu senin başına geleceği anlamına gelmez. Kilo alımını önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Doğru yediğinizden ve egzersiz yaptığınızdan emin olun, ancak dozajınızı aynı tutmalı ve hapı uygun şekilde kullanmalısınız. Kilo alımınızla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuza danışmalısınız.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri "

Önerilen Yazı
×