Menu

Hangi Tür Keneler Kırım Kongo Hastalığına Neden Olur

Hangi Tür Keneler Kırım Kongo Hastalığına Neden Olur


Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA)

Keneler özellikle Hyalomma cinsi yoluyla insanlara bulaşan enfeksiyona yol açan bir hastalıktır.Evcil ve vahşi hayvanların yanı sıra insanlara da bulaşabilir.

Enfekte olmuş memelilerde klinik hastalık nadir de olsa, insanlarda çoğunlukla ağır geçer ve ölüm oranı %30'dur. özellikle tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişiler yüksek risk grubundadır.

Hyalomma yaz kenesi dir.Asya,Avrupa ve Kuzey Afrika'da rastlanır.Güney Afrika da da rastlanmıştır. KKKA hastalığına neden olan ısırıkları,çürüterek öldüren bir etki gösterir ve ölüm birkaç gün içerisinde gerçekleşir.

KKKA hastalığının aktif taşıyıcısı olarak 4 alt türü önemlidir: Hyalomma marginatum marginatum, Hyalomma marginatum rufipes, Hyalomma marginatum turanicum, Hyalomma anatolicum anatolicum.

Bunlardan marginatum ile anatolicum alt türleri Türkiye'de görülür ve öldürücü olabilir.Hyalomma marginatum marginatum hemen hemen Türkiye'nin bütün coğrafi bölgelerinde tespit edilmiştir. 

Erişkinlerine ilkbahar yaz aylarında Mart-Eylül daha çok sığırlarda vücüdun arka kısmında görülür.

Bu kenenin türleri koyun,keçi,deve,at,sığır,yabani kemiriciler,kuş,tavuk,kirpi,domuz,geyik ve tavşanlarda da tespit edilmiştir. 

Hyalomma lar erişkin dönemlerinde daha çok sığır gibi büyük hayvanları tercih ederler ve kırsal kesimde daha yaygın bulunurlar.

Hastalığa ilk kez 1944 yılında Batı Kırım'da rastlanmıştır. Afrika dışında Türkiye dahil birçok Asya ve Doğu Avrupa ülkesinde rastlanmıştır.Hastalık Türkiye'de ilk kez 2002 yılında ortaya çıkan salgın hastalık sırasında tanımlanmıştır.

Hastalık insanlardaki enfeksiyonu genelde Hyalomma kenesinin ısırığı nedeniyle olur.Yine de hastalığı bulaştırabildiği bilinen 30 kene türü mevcuttur.

Hastalığın bulastığı çiftlik hayvanlarının etinin işlenmesi veya yenmesi sonucu insanlarda ortaya çıkabilir.Ayrıca enfekte olmuş kan ve kusmukla temasa geçmiş sağlık çalışanlarında da görülmüştür. 

Hastane kökenli yol bilinen bir bulaşma yoludur. İnsanlara bulaşmasının yaygın bir yolu da kene ısırığıdır. Bunların dışında enfekte hastalarla temas da bulaşmada önemli bir etkendir.

Kene Böceğinin Özelliği

Kan emici gözsüz keneler,vücutları  başla kaynaşmış bir göğüs,torba biçimli bir karın ve dört çift ayaktan oluşur.Kene ayaklarının iki çifti öne,iki çifti de arkaya doğru yönelmiş şekildedir.

Ayaklarının uçlarında çengeller ve vantuzlar vardır. Bu sayede avına çok rahatlıkla tutunabilir.Ön ayakların uçları dokunma ve koku almalarını sağlar.

Kenelerin ağız kısmında hortumları mevcuttur bu hortumları sayesinde kan emerler.Solunumlarını son iki bacaklarıyla gerçekleştirirler.Büyüme evreleri yumurta,larva,nimf ve erginlik olmak üzere dört evreden oluşur.

Erkek kene çiftleşmeden hemen sonra ölür.Her üremede yaklaşık olarak 15.000 civarı yumurta bırakır.Genelde 4 mm boyutunda olan bir dişi kene kan emdikten sonra 11-12 mm ye kadar şişebilir.

Keneler yumurta ile çoğalırlar.Dişi yumurtalarını yaprak, çöp ve hayvan kılları arasına bırakır.Yumurtalardan üç bacaklı yavrular (larva)çıkar.

 kene ısırığı, kene nasıl anlaşılır kene fotoğrafları, kene resimleri, kene resmi, kene çeşitleri, kırım kongo kanamalı ateş, sağlık önerileri, zehirli kene çeşitleri,

Kene Kan Nasıl Emer Hastalık Nasıl Bulaşır

Kene ısırması sonucunda virüs bulaşır.Kene, insan veya hayvanın üzerine konarak ayaklarındaki çengel ve vantuzlar sayesinde deriye tutunarak kendini sabitler.Hortumu yardımı ile kanı emmeye başlar. Kene ısırmasında kan emme işlemi uzun sürer. 

Doyasıya kadar kanı emdikten sonra vücudundan bir sıvı salgılar ve salgıladığı bu sıvı ile virüs bulaştırır. Bulaştırdığı hastalıkların en tehlikelisi Kırım Kongo kanamalı ateşli (KKKH) hastalığıdır.Hastalık genellikle kene ısırığı ile virüsün bulaşmasından 1-3 gün sonra ortaya çıkar.

Hastalığın belirtileri ateş,kırıklık,baş ağrısı,halsizlik,aşırı duyarlılık,kol,bacak ve sırtta şiddetli ağrı, belirgin iştahsızlıkla başlayıp kusma, ishal ve karın ağrısıyla devam eder.Ağır olgularda hepatit, karaciğer ve böbrek yetmezliği oluşabilir.

Kene ısırması sonucu vücuda yapışan keneyi çıkartmak için müdahale etmeden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurup doktor tarafından çıkartılması gerekir.

Aksi taktirde deriye yapışan kenenin vücudu kopar ve kan emdiği hortumla sıvısını direk kanın içine boşaltarak virüsün vücuda girmesini sağlar.


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Hangi Tür Keneler Kırım Kongo Hastalığına Neden Olur "

Önerilen Yazı
×