Menu

Doğum Kontrol Hapı Kilo Aldırır mı

Doğum kontrol haplarını kullanmak isteyen birçok kadının kafasındaki en büyük soru işareti doğum kontrol hapının onlara kilo aldırıp aldırmayacağıdır. Çoğu kadın bu konuda büyük bir endişeye kapılabilirler. 

Bazıları doğum kontrol hapı kilo aldırır mı korkusu yüzünden doğum kontrol hapı kullanmaktan bile vazgeçebilirler. Ancak yapılan araştırmalar bu hapların obeziteye yol açmadıkları kanıtlanmıştır.

Doğum Kontrol Hapı Kilo Aldırır mı
Doğum kontrol hapları, doğum kontrol hapı ilk kez 1960 yılında piyasaya çıktığından beri kullanılan yaygın bir doğum kontrol yöntemidir. Kolaylığı ve etkinliği nedeniyle yaygın olarak popüler olmuştur. Bununla birlikte, güvenliği ve etkinliği hala sorgulanmaktadır. New York Times'tan bir makalede, "doğum kontrol haplarının doğru kullanıldığında yüzde 99,7'lik bir etkinlik oranına sahip olduğu, ancak kadınların sadece yüzde 75'inin gerçekten doğru kullandığı" belirtilmektedir. Bu makale, doğum kontrol haplarını doğum kontrol yöntemi olarak kullanmayı düşünen kadınlar için eğitimin ne kadar önemli olduğunu kanıtlamaktadır.

Çoğu araştırmanın sonucunda doğum kontrol haplarının kilo almaya herhangi bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Fakat şu da bilinmelidir ki doğum kontrol hapları içerisindeki belirli hormonlar vücutta hafif oranda su tutmaya yol açabilmektedir. 

Bu durum ise senelik süreçte bakıldığında birkaç kilo alınmış yanılgısına kadınları kolayca düşürebilmektedir.

Gebeliği önlemek için doğum kontrol hapları alınır. Pek çok farklı türde doğum kontrol hapına baktığınızda, göreceğiniz bir şey, en yaygın yan etkisinin kilo alımına neden olma olasılığı olduğudur. Bunun nedeni bu haplarda kullanılan hormonlardır. Bununla birlikte, hapı alırken kilo alımını en aza indirmek için yapabileceğiniz başka şeyler de vardır.

UZUN VADEDE ALINAN KİLOLARIN SEBEPLERİ DOĞUM KONTROL HAPLARIMI


Doğum kontrol haplarının kilo aldırmak gibi bir yan etkisi bulunmaz. Genellikle kilo alımları bu haplardan daha farklı sebeplere dayanır. 

Örneğin kadının gün içinde yeterli hareket sağlamaması, yanlış ve aşırı yağlı bir beslenme düzeni ya da sağlıksız beslenme sonucu metabolizmanın yavaşlaması gibi sebepler kilo artışına neden olabilmektedir.

Fakat çoğu kadın uzun vadede aldıkları kiloları bu hapların neden olduğu kanıtındadır. Ancak bu yanlış düşüncedir doğum kontrol hapları alınan kilolardan sorumlu tutulmamalıdır. 

Hamilelikten kaçınmak için doğum kontrol haplarının kullanımı, 30 yılı aşkın bir süredir insanlar arasında mevcuttur. Doğum kontrol hapı başlangıçta alternatif bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanıldı, ancak daha sonra FDA tarafından onaylandı ve şu anda ABD'de en popüler doğum kontrol yöntemi. Bir kişinin vücudu üzerinde farklı etkileri olabilen çeşitli doğum kontrol hapları mevcuttur, bu nedenle doktorunuza danışmanız önemlidir. 

Doğum kontrol hapı kullanımıyla ilgili en yaygın yan etkilerden bazıları kilo alımı, mide bulantısı ve düzensiz adet kanamasıdır. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının yan etkilerinin genellikle hafif olduğunu ve birkaç ay sonra kaybolduğunu belirtmek önemlidir.

DOĞUM KONTROL HAPLARI VÜCUTTA SU TUTULMASINA NEDEN OLURMU


Doğum kontrol hapları kilo alımına ya da kilo kaybına herhangi bir etkide bulunmazlar. 

Ancak doğum kontrol haplarının içerisindeki belirli maddeler vücutta su tutulması durumuna sebep olabildiği için kilo artışına sebep olabilir. 

Yine de unutmamak gerekir ki bu durum yılda 1 ya da 2 kilo şeklinde bir değişikliğe sebep olmaktan öteye geçmeyecektir. 

Bu durum da alınan tuz miktarını azaltma ve spor yapma ile kolayca çözülebilmektedir. 

Unutulmamalıdır ki aşırı kilo almanın altında yatan gerçek sebepler sağlıksız beslenme ve spor yapmamaktır. 

Beslenmenize dikkat edip sağlıklı şeyler tükettiğiniz sürece ve sporunuzu hareketinizi hayatınızda eksik bırakmadığınız sürece gönül rahatlığıyla doğum kontrol hapı kullanabilirsiniz.

Doğum kontrol hapları, vücudunuzun hamileliği önlemek için östrojen ve progestin hormonlarını nasıl kullandığını kontrol eder. Farklı hapların farklı miktarlarda östrojen ve progestin vardır, ancak hepsinin etkili olması için yeterlidir. Bu ilacı almakla ilgili olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir yan etki yaşarsanız, sağlık uzmanınıza danışın.

Uzmanlar, özellikle 35 yaşın üzerindeyseniz, yüksek tansiyonunuz varsa, sigara içiyorsanız veya kalp hastalığı riskiniz varsa veya felç veya kan pıhtılaşması geçmişiniz varsa belirli doğum kontrol haplarının kullanımına karşı uyarıda bulunurlar. Kilo alımı için en iyi doğum kontrol haplarını bulmak için herhangi bir sağlık sorununa göre ihtiyaçlarınızı belirlemenize yardımcı olabilecek bir jinekoloğa danışmalısınız. Ne yazık ki, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğum kontrol hapları hamileliği önlemede çok etkili değildir. Gerçekte, çoğu kadının doğum kontrol haplarını adetlerini düzenlemenin bir yolu olarak kullanır. Doğum kontrol hapları hamileliği önlemede çok etkili olabilir. 



Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »

Henüz Yorum Yapılmamış " Doğum Kontrol Hapı Kilo Aldırır mı "

Önerilen Yazı
×